Blokken puzzel

Voor de blokkenpuzzel heb ik 25 blokjes gemaakt

De blokjes hebben een lengte van 4 eenheden en er steekt ergens één uit. Een blokje heeft dus 5 eenheden. En nu was het de bedoeling om met 25 van deze blokjes een kubus te maken. Meer creatieve opstellingen worden hier even niet besproken. Het was nog een heel geklooi. En het was ook een heel geklooi, voordat de computer die blokjes zo aan het sorteren was, dat er niet dagen en jaren gezocht werd naar niet bestaande oplossingen, maar dat er een goede oplossing werd gezocht. Daarvoor had ik dus blokjes nodig, om te kijken wat die computer nu echt aan het doen was, en het netjes zagen van blokjes is ook een geklooi. Ik heb er nu een stel, dat redelijk aan de maat is. En ik heb er ook nog een paar over.

Uiteindelijk zijn er een hele boel oplossingen, voornamelijk spiegelingen want een paar blokjes zoals hier zijn computertechnisch gezien dus weer verschillende oplossingen. En als je kubus uiteindelijk een kwartslag draait, zijn er ook weer allemaal andere oplossingen, cumputertechnisch gezien. Die oplossingen waren toch minder simpel te vinden, dan ik gedacht had.

Met Netscape 3.0 gaat-ie flitsend (200 Kb)

Voor degenen, die nog wat moeite hebben met mijn lijstje coördinaten, volgt hier een bouwbeschrijving van één van de oplossingen.

Bij deze opnamen wordt de kubus nauwelijks gedraaid, en wordt van de noordzijde naar de werkplek gekeken.

Eigenlijk zoek ik nog naar een handig formuletje, voor de oplossing.

Terug